1. Anasayfa
  2. Sertifika

AT 11 Belgesi Nasıl Alınır?

AT 11 Belgesi Nasıl Alınır?
0

AT 11 belgesi uluslararası sağlık güvencesi belgesi olarak geçer. AT 11 belgesini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müracaat ederek alabilirsiniz. SGK’lı değilseniz, özel sağlık sigortası yaptırmanız gerekir. AT 11 belgesi; Almanya, Hollanda, Belçika, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti, Avustralya, Azerbaycan, Fransa, Makedonya, Romanya, Bosna – Hersek, Çek Cumhuriyeti, Arnavutluk, Sırbistan, İtalya, Lüksemburg, Hırvatistan ve Karadağ’da geçerlidir. 

 Bu belge, kişinin anlaşmalı olduğu ülkelerde eğitim ya da staj süresi boyunca Sağlık güvencesini sağlar. Almanya ya da Fransa gibi anlaşmalı ülkelerde eğitim süresi boyunca sağlık masrafınız SGK tarafından karşılanır. (Diş muayenesi Hariç) 

AT 11 Belgesi İçin Ne Gerekli? 

SGK AT 11 belgesi için gerekli evraklar şunlardır; 

  • Almanya’daki üniversiteden kabul edildiğine dair belge ya da dönem kayıt belgesi, 
  • Yurt dışında eğitim alınacak üniversitenin ön lisans, lisans ya da yüksek lisans seviyesinde olduğunu belirten e – devlet ya da YÖK üzerinden alınacak okul tanıma belgesi, 
  • Türkçe yeminli tercümesiyle beraber okulun yarı yıl tarihlerini belirten belge, 
  • Ailenizin sağlık sigortasından yararlanacağınız için ebeveynlere ait çalışma ya da çalışıyor belge gerekir. 

Erasmus için gidiyorsanız; 

  • Öğrenci belgesi, 
  • Hibe alıyorsanız, hibe aldığınızı belirten belge, 
  • Yurt dışındaki üniversiteden kabul aldığınıza dair belge, 
  • Ailenizin sağlık sigortasından faydalanacağınız için anne babanıza ait çalışma ya da çalışıyor belgesi, 
  • Türkiye’deki okuduğunuz üniversiteden Erasmus kapsamında gittiğinize dair belge, 
  • Türkçe yeminli tercümesi ile beraber okulun yarı yıl tarihlerini belirten belge gerekiyor. 

AT11 Belgesi Başvuru Şartları Nedir? 

AT 11 belgesini kimler alabilir olduğunu öğrenmek için aşağıdaki şartları okuyun; 

  • Ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrenimi veya Erasmus değişim programı ile gelen öğrenciler, 
  • Erkekler 25 yaş altında olması gerekir. Kadınlarda yaş sınırı bulunmaz, ancak kadınların çalışmaması ve bekar olması gerekir. 

Sosyal Güvenlik Sigortanızı aileniz üzerinden yaptırmanız gerekir. Öğrenciyseniz ve çalışmıyorsanız sigortanızın ailenizin üzerinde olması şartı bulunuyor. AT 11 belgesi e-devlet üzerinden bakmak isterseniz buraya tıklayın. 

İlginizi Çekebilir; Kanada iltica başvurusu

AT 11 Belgesini Kimler Alamaz? 

  • Yurt dışında staj veya dil kursu eğitimi yapan kişiler, 
  • 25 yaşında olan ya da gün alan erkekler, 
  • Türkiye’de resmi olarak çalışıyor gözüken kişiler, 
  • Yeşil kart sahibi olanlar AT 11 belgesini alamaz. 

AT 11 Belgesinin Kapsamı Nedir? 

AT 11 belgesini, yurt dışı çıkışlarında acil durumlarda sağlık güvencesini kapsar. Sağlık durumlarında para ödemeden muayene olabilirsiniz, ücreti SGK tarafından karşılanır. Türkiye birçok ülke ile sağlık sigortası anlaşması imzaladığı için Avrupa’daki ülkelerin çoğunda AT 11 belgesi geçerlidir. SGK’ya müracaat edip ücret ödemeden alabilirsiniz. 

AT 11 Belgesi Hangi Ülkelerde Geçerli? 

AT 11 belgesi; Hollanda, Almanya, Belçika, Azerbaycan, Fransa, Avustralya, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti, Romanya, Bosna – Hersek, Çek Cumhuriyeti, Arnavutluk, İtalya, Sırbistan, Lüksemburg, Hırvatistan, Karadağ, Makedonya AT 11 ülkelerinde geçerlidir. 

AT 11 Belgesi Nasıl Uzatılır? 

Aileniz sizin adınıza SGK kurumuna gidip Türkçe yeminli yarı yıl tarihlerini gösteren belge götürmesi gerekir. İşlemlerden sonra belgeyi kargo ile size yollaması gerekir. Kargodan aldığınız belgeyi AOK’a götürmelisiniz. Belgeyi uzatmak için birinci dereceden yakınınız olması gerekir. 

AT 11 Belgesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadar? 

AT 11 belgesinin geçerlilik süresi 6 aydır. Bu zaman dilimi dolduğunda tekrar uzatmanız gerekir. Aileniz gerekli belgeleri SGK’ya götürüp size kargolayarak süreyi uzatabilirsiniz. Üniversiteye ya da Ülkeye göre değişiklik göstereceği için danışmaya sormanız tavsiye edilir. 

AT 11 Belgesi İstanbul’da Nereden Alınır? 

AT 11 Belgesi İstanbul’da SGK kurumuna giderek alabilirsiniz. Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edip belgeyi ücret ödemeden alabilirsiniz.  

AT 11 Belgesi ile Çalışabilir Mi? 

AT 11 belgesi ile kendini sigortalatan öğrenciler haftada 20 saat çalışabilir. Bazen sigorta kurumları durumunuzu bilmeden sizden ücret talep edebilir. Minijob durumda çalışan öğrencilerden ücret istenmez. Bu tür durumlarda gerekli kişiler ile iletişime geçip ödediğiniz ücreti geri alabilirsiniz.  

SGK’dan AT 11 Belgesi Nasıl Alınır? 

SGK AT 11 belgesini almak için Sosyal Güvenlik Kurumuna gitmeniz gerekir. Yurt dışı bölümüne randevu ile gidebilirsiniz. Daha fazla bilgi almak isterseniz SGK yurtdışı işlemlerine bakabilirsiniz. AT 11 belgesi örneği almak için SGK kurumuna gidebilirsiniz.  

İlginizi çekebilir; Almanya Doktor Maaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir