1. Anasayfa
  2. Vize ve Pasaport

Kanada’ya Nasıl Gidilir? Kanada’ya Gitme Yolları

Kanada’ya Nasıl Gidilir? Kanada’ya Gitme Yolları
0

Son yıllarda yüksek güçlü ekonomisi, eğitim şartları, turistik yerleri ve insana verdiği değer ile Kanada’ya gitmek önem kazandı. 2023 yılında Kanada vizesi almak isteyen kişilerin seyahat amaçlarını doğru ve anlaşılır şekilde belirtmesi gerekir. Kabul edilmesi zor ülkeler arasında olduğu için gerekli evrakları ve işlemleri sorunsuz yapılması gerekir. Kanada’ya gitme yolları rehberimiz ile göçmenlik, öğrenci vizesi, çalışma izni ve oturma izninin önemli ve püf noktalarını açıklayacağız. Dilerseniz detaylara geçelim.

1.Kanada’ya Ziyaretçi Vizesi ile Gidebilirsiniz

Kanada’da ziyaretçi vizesi sayesinde 6 ay boyunca kalmak mümkün. Bu süreç içinde çalışma başvurusu yapılamasa da eğitim ve kurslara katılma hakları bulunur. Çocukları eğitim görürken onlara eşlik etmek amacıyla ebeveynler de katılabilir.  

2.Kanada Öğrenci Vizesi ile

Kanada’ya gitmenin en kolay yolu ise öğrenci olarak gitmektir. Study Permit olarak gelen öğrenciler öğrenim süresi kadar Kanada’da kalma izni kazanırlar. Onaylı kurumdan tam zamanlı öğrenci halinde haftada 20 saate kadar kampüs dışında çalışabilirler. Kampüs için çalışmaları mümkün olduğu gibi saat süresi de bulunmaz. Bunun yanında ara tatillerde de tam zamanlı çalışma hakları bulunur.  

3.Kanada Çalışma İzni ile Kanada’ya Gitme

Kanada’ya gitmek isteyen kişilerin ‘’Temporary Foreign Worker’’ (Geçici süreli yabancı çalışan) olarak gelmeleri mümkün. Kanada’daki işverenin ise izlemesi gereken prosedürler bulunur. Çalışana iş teklifi bulundurmadan önce devlete LMIA (Labour Market Impact Assesment) başvurusunda bulunması gerekir. 

Bu başvuru, işverenin devlete Kanada’da bu işi yapabilecek birinin olmadığı ya da çok az olduğunu kanıtlaması ve bu iş için neden yabancı çalışana ihtiyaç duyduğunu yazması gerekir. LMIA tarafından onaylanırsa kişi, yalnızca o işverenin adı olan çalışma iznine sahip olur. Bu tür çalışma iznine sahip olan kişi başka bir yerde çalışamaz. Eğer başka bir yerde çalışmak isterse yeni işverenin de LMIA sürecinden geçmesi gerekir.  

İkinci tür çalışma izni ise ‘’Open Work Permit’’ (Açık çalışma izni) iznine sahib olan kişi, izni süresince Kanada’da istediği yerde çalışabilir. Bu tür çalışma iznine yabancı çalışanın direkt başvurma imkanı şansı bulunmaz. Başvuru yapabilecek kişiler; 

  • Kanada hükümetinin direkt olarak tanıdığı öğretim kurumundan mezun olup ‘’Post-graduation Work Permit’’ (Mezuniyet sonrası çalışma izni) iznine uygun olanlar, 
  • Kanada içinde kalıcı oturum izni başvurusu yapanlar, 
  • Kanada içinde kalıcı oturum başvurusu yapan ailelerin eş ve çocukları, 
  • Kanada’da öğrenim izni alan öğrencilerin eşleri ya da sevgilisi (Sevgili olarak tanınması için bazı kriterler mevcut) 
  • Kanada’da çalışma iznine sahip eş ya da partnerler açık çalışma iznine sahip olur. 

4. Kanada Kalıcı Oturum İzni 

Kalıcı oturum izni başvurusu için ekonomik göçmenler programı ya da aile sponsorluğu olarak ikiye ayrılır. Ekonomik programlar oldukça çeşitli ve birbirinden farklı kriterler içerir. Eyalet Aday programları Nunavut hariç tüm eyalet ve bölgelerde bulunan programlar olup sayıları seksenden fazladır. 

Aile Sponsorluğu Kanada göçmenlik sistemini destekleyen programdır. Kanada’da PR ya da vatandaş statüsünde olan kişilerin aile bireyleri PR statüsü kazanma imkanı verir. Sponsor olunacak aile bireyleri şunlar; 

  • Eş ya da partner 
  • 22 yaş altı çocuk 
  • Ebeveyn, büyükanne ya da büyükbaba 
  • 18 yaşın altında olan, evli olmayan ve ailesi ölen kardeş, yeğen ya da torun 

Kanada’ya Göçmen Olarak Nasıl Gidilir? 

Kanada’ya göçmen olarak gitmenin 4 programı bulunur. Bunlar; 

  • Nitelikli göçmenlik programı,  
  • Yatırımcı göçmenlik programı, 
  • Quebec göçmenlik programı  
  • Bölgesel göçmenlik programı  

 En çok tercih edilen tür ise nitelikli göçmenlik programıdır. Kanada göçmenlik başvurusu için en önemli kriterler meslek, dil bilgisi ve yaş kriteridir. Bölgesel göçmenlik başvurusunda bulunacak kişilerin federal birime değil, eyaletlere başvuru yapması gerekir. Başvuru yapabilmesi içinde eyalet tarafından davet mektubu alması gerekir. 

Kanada göçmenlik başvurusu, online sistem ile Express Entry’den yapılır. Yapılan başvurunun kabul edilip edilmediği 6 ay içinde sonuçlanır. Kanada dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer aldığı için birçok göçmenlik başvurusu yapılır. Ülkenin izlediği politikaya göre göçmenler, nüfusun doğal parçası olarak görülür. Kanada’da yılda 250 bin civarında göçmen kabul edilir. 

Kanada’ya İşçi Olarak Nasıl Gidebilirim? 

Kanada’ya işçi olarak gitmek için geçici çalışma izni alınması gerekir. Geçici çalışma izni için Kanada’lı işverenin iş teklifinde bulunması gerekir. İşverenin LMIA (Labour Market Impact Assesment) başvuru yapması gerekir. İşverenin yabancı uyruklu birine iş teklif edebilmesi için belirli bir meslekte aradığı kişiyi Kanada’da bulamadığını, verdiği iş ilanları, iş görüşme kayıtları ve benzer birçok detaylı belgeyi Servis Canada departmanına ispatlaması gerekir. Hükümet eğer kabul ederse çalışan başka bir işverene çalışamaz. Eğer çalışmak isterse yeni işvereni de aynı prosedürleri uygulaması gerekir. 

‘’Open Work Permit’’ (Açık çalışma izni) çalışma izninde ise kişi istediği işyerinde ve işverenine çalışabilir. Bu tür çalışma iznine yabancılar direkt başvuramaz. Kanada devlet okullarında okumak, kalıcı oturum izninde bulunanlar ve onların 1. derece yakınları açık çalışma izninden faydalanabilir. 

Kanada İşçi Kabul Ediyor Mu? 

Kanada iş açığını kapatmak için her yıl dünyanın her yerinden işçi kabul eder. Genellikle aranan meslek grupları sağlık, inşaat, restoran ve konaklama sektörlerinde işçi açığı bulunur. Bu sebeple Kanada geçici olarak yabancı işçi alımı yapar. Yaklaşık 700 bin civarında işçi açığı bulunan Kanada, en çok Sağlık, hizmet ve inşaat sektöründe insan arıyor. 

Kanada’da İşçi Alımı Yapılan Meslekler Nedir? 

  • Kilit müşteri yöneticisi: Endüstriyel, ticari e-ticaret, toptan ve perakende satış departmanı bulunan firmalar kilit müşteri yöneticileri arıyor. Kilit müşteri yöneticileri; departmanı faaliyetini organize edip yönlendirir, kontrol eder ve değerlendirir. Yıllık maaş ortalaması 98.500 Kanada dolardır. 
  • Hemşire: Hemşire ve psikiyatri hemşireleri, doğrudan hastaların bakımlarını üstlenir. Sağlık eğitimi programı ve bakım programı gibi konularda danışmanlık hizmeti verir. Yıllık maaş ortalaması 79.000 Kanada dolarıdır. 
  • Tır şoförü: Çeşitli malların lojistiğini sağlayan tır şoförü son yıllarda büyük önem kazandı. Yıllık maaşı ise ortalama 46.802 Kanada dolarıdır. 
  • Kaynakçı: Kaynakçılar; kazan, levha, ağır makine, uçak ve gemi gibi sektörlerindeki kaynak atölyelerinde istihdam edilir. Yılda ortalama 50.000 Kanada doları maaş alırlar. 
  • Elektrikçi: Ottawa olmak üzere Kanada’nın diğer şehirlerinde de ihtiyaç duyulan meslek gruplarından biridir. Elektrikçinin ortalama maaşı 60.000 Kanada dolarıdır. 
  • İnsan kaynakları müdürü: Çalışanların işe alınması, denetlenmesi ve işten çıkarılmasından sorumludur. Yıllık maaşları ortalama 97.000 Kanada dolarıdır. 

Kanada’ya Nasıl Yerleşilir? 

Kanada’ya yerleşmenin en kolay yolu göçmenlik başvurusunda bulunmaktan geçer. Göçmenlik başvurusu için birçok seçenek bulunur. Genellikle Express Entry ve Eyalet adaylığı programları en çok tercih edilenlerdir. 

1.Express Entry 

2015 yılının Ocak ayında yürürlüğe girip en gelişmiş göçmenlik sistemini ortaya koydu. Sistemde gerçekleştirilen başvurular ortak havuzda toplanmasını sağlar. Express Entry adayların profillerine göre değerlendirme yapar. Kanada göçmenlik puanlarını etkileyen en önemli faktörler: 

  • İş deneyimi, 
  • Eğitim seviyesi, 
  • İngilizce ya da Fransızca bilgisi, 
  • İş teklifi ya da davetiyesi, 
  • Başvuran kişinin şahsi yetenekleri 

2.Eğitim Sonrası Göçmenlik 

Puanlama sürecinde en önemli bilgi Kanada deneyimidir. Kanada’daki üniversiteler, kolejler ve yüksek lisans programlarında eğitim alan öğrenciler bir adım önde başlar. Eğitim alan öğrenciler yarım zamanlı, eğitim sonrasında tam zamanlı çalışma iznine sahip olurlar.  

3.Yatırımcı Göçmenlik 

Yatırımcı göçmenlik ile sermayeyi Kanada’ya çekmeyi amaçlar. Yatırımcı kişilerin iş tecrübesi olması, en az 800.000 Kanada doları varlığı olması ve 400.000 Kanada doları tutarında yatırım yapmaları gerekir.  

4.Girişimci ya da İş İnsanları İçin Göçmenlik 

Kanada gelişmiş ekonomisi ile yatırımcıları kendine çeker. Kanada hükümetini ikna edecek fikriniz varsa yatırım yapılacak en iyi ülkelerden biridir. 

  Girişimcilik şartları ise; 

  • 300.000 Kanada doları değerinde kişisel ya da ticari mülke sahip olmak, 
  • En az bir Kanada vatandaşı çalıştırmak, 
  • Yatırım yapılacak alanda en az 3 yıl iş deneyimi olması, 

5.Atlantic Immigration Pilot Programı 

Atlantic Immigration pilot programı 4 eyaleti kapsar. Diğer eyaletlere göre avantajlı puan sisteminin olması ve beklentilerin daha az olması öğrencileri kendine çeker.  

Atlantic Immigration pilot programı dahilinde olan eyaletler şunlardır 

  • Nova Scotia 
  • Newfoundland and Labrador 
  • New Brunswick 
  • Prince Edward Island 

6.International Experience Canada ile Göçmenlik 

International Experience Canada (IEC) programı, geçici Kanada’da yaşam isteyen öğrencilere açık bir programdır. 18 ile 35 yaş arasındaki gençler profil oluşturduktan sonra aday havuzuna dahil edilir.  

Kanada Vize İstiyor Mu? 

Kanada vize isteyen ülkeler arasında ve vize şartları en ağır ülkelerden biridir. Ekonomisi, kültür seviyesi, adalet sistemi ve gezilecek yerlerinden dolayı en çok tercih edilen ülkeler arasındadır. Vize işlemleri zor olmasına rağmen; okul, göçmenlik, çalışma programları, turist ve davetiye gibi birçok gitme yolu bulunur. 

Amerika Vizesi ile Kanada’ya Gidilir Mi?

Amerika vizesine sahip olan kişilerin Kanada’ya gitme olasılığı daha yüksektir. Amerikan vizesi dünyanın en güçlü vizelerinden olduğu için Kanada dahil birçok ülkeye giriş yapılır. Yukarıda anlatılan belge ve evraklar hazırlanıp teslim edildiğin vize sonuçları 1 hafta içinde belli olur.

Keşfedin: Suudi Arabistan Umre Vizesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir