1. Anasayfa
  2. Yurt Dışı

Alaska Hakkında 16 İlginç Bilgi | Alaska’da Yaşam

Alaska Hakkında 16 İlginç Bilgi | Alaska’da Yaşam
Alaskada-yaşam
0

Amerika Birleşik Devletleri’nin tek ayrı toprağı olan Alaska, 18 Ekim 1967 yılında Rusya’nın satmasıyla ABD’nin 49. eyaleti olup Alaska’da yaşam canlanmaya başladı. Halk arasında ‘’The Last Frontier’’, ‘’The Land of the Midnight Sun’’ ve ‘’Seward’s Icebox’’ olarak isimlendirilir. Alaska nüfusu yaklaşık 710.000 kişi ile ABD’nin en kalabalık 49. Eyaleti yapıyor.

1.Aleut Dilinde Alaska ‘’Büyük Toprak’’ Anlamına Gelir

Alaska’nın yerli halkı olan Aleut, nüfusun %24 ile %30 arasındadır. Yerli halkın dilinde Alaska Büyük Toprak’’ anlamına gelir. Alaska yerlilerinin altı ana grubu bulunur. Inupiat, Yuit, Tlingit, Haida , Aleut ve hepsinin kendi dilleri, lehçeleri bulunur.

2.Alaska Bir Zamanlar Rusya’nındı

Tarihçilerin araştırmasına göre Rusya, Alaska’yı 17. Yüzyılda sömürgeleştirmeye başladı ve ilk yerleşim yerini 1784 yılında kurdu. Rusya, Alaska’yı 18 Ekim 1867 yılında Amerika’ya 7.2 milyon dolara sattı. Rusya Alaska’yı neden sattı sorusuna en basit cevap ile borç yüzünden denilebilir. Dönemin Çarlık Rusya’sı yürüttüğü politika ve savaşlar nedeniyle borç batağına saplandı. Çar, ülkesini tekrar kurabilmek için yüksek miktarda paraya ihtiyacı vardı. Alaska prestij dışında bir getirisi olmadığı, koruması zor olduğu ve hiçlik olarak görüldüğü için 7.2 milyon dolara Amerika’ya satıldı.

3.Amerika Alaska’da yaşayanlara Para Ödüyor

Alaska, zengin doğal kaynağı ile ünlü bir eyalettir. Alaska Daimi Fonu ile yatırım yapıp bölgenin gelişmesini sağlıyor ve uygun görülen Alaska sakinlerine her yıl belli bir ücret ödeniyor. Fondan faydalanmak için;
⦁ Alaska’da 12 aydan uzun süre yaşamak,
⦁ Herhangi bir cezanızın bulunmaması gerekir.
Fon temettü 2020 yılında ortalama 2.000 Amerikan Doları’ydı.

4.Alaska Rusya’ya Yüzülebilecek Mesafede

Rusya ile Alaska’nın arasında olan Bering Boğazı’nın en dar alanı yaklaşık 82 kilometredir. Berin Boğazı’nın en dar bölgesinde Rusya ve Alaska’ya ait toplamda 2 ada bulunuyor. Rus adasına ‘’Büyük Diomede’’, Alaska adasına Küçük Diomede’’ deniyor. 1987 yılında Lynne Cox isimli uzun mesafe yüzücüsü kanalı geçip Rusya kıyısına ulaştı.

5.Köpek Kızağı Alaska’nın Resmi Sporudur

Alaska’nın eski dönemlerinde ulaşım aracı için köpek kızakları kullanılırdı. Alaska halkı şu an araba kullansa da uzun dönemlerinden beri kızak kullandıkları için resmi spora dönüştü. Her yıl onlarca yarışmacı yaklaşık 2.000 kilometrelik alanda yarışıyor.

6.Dünyanın En Büyük Ulusal Ormanı Alaska’da

Alaska’nın Güneydoğu bölgesinde Tongass Ulusal Ormanı bulunuyor. 16.7 milyon dönümlük alanı ile Amerika’nın en büyük ormanı ünvanını elinde tutuyor. Tongass, ılıman yağmur ormanı olup nesli tükenmekte olan hayvan ve bitkilere ev sahipliği yapıyor.

7.ABD’nin En Büyük Yüzölçümüne sahip

Alaska yüzölçümü 1.723.000 km² ile Amerika’nın en büyük eyaletidir. Geniş ormanları, gölleri, denizi ve doğasıyla birçok turistin hayal ettiği yerlerden biridir. Geniş alanları olmasına rağmen Alaska nüfusu yaklaşık 1 milyondur.

8.Alaska’da 6 Ay Gündüz 6 Ay Gece Yaşanıyor

Alaska’nın Kuzey Kutup Dairesi bölgesinde yer bölgesi 6 ay gece 6 ay gündüz yaşıyor. İlk başta garip gelse de Alaska’da yaşayan insanlar bu duruma alışmış.

9.Alaska’da Kayıp Oranı Yüksek

Alaska’da her sene 2.250 kayıp ihbarı veriliyor. Bunların büyük bir bölümü büyük ormanı ve yırtıcı doğasından kaynaklı olsa da Amerika’nın diğer eyaletlerine göre suç oranı daha fazla olduğu için cinayet olması olasılığı da yüksek. Araştırmacılar 1988’den 2018’e kadar 60.700 kişinin kaybolduğunu belirtiyor.

10.Alaska’nın Şaşırtan Yasakları Bulunuyor

Uçaktayken geyiklerin fotoğrafını çekmek, uyuyan ayıyı uyandırıp fotoğraf çekmek, hareket halindeki uçaktan geyiği aşağı atmak gibi Alaska’da yasaklar bulunuyor. Faribanks şehrinde geyiğe alkollü içki vermenin cezası da hapistir.

11.Alaska’da Ortalama Sıcaklık Çok Düşük

Alaska’da ortalama sıcaklık -5 ile –15 derece arasındadır. Alaska’da kışın sıcaklık -18 ile –30 derecelere, yazın 4 ile –15 derecelerde geziyor. Çok soğuk bir iklimi olsa da küresel ısınma nedeniyle sıcaklıklarda birkaç derece artış gözlemlendi.

12.Alaska’da 1986’ya Kadar Arsa Ücretsizdi

1986 yılına kadar insanlar boş bulduğu araziye para ödemeden ev ya da dükkan yapabiliyordu. Bunun en büyük nedeni nüfusunun çok az olmasıdır. 1986’dan sonra tüm boş arsalar Alaska hükümetine devredildi. Araziler paralı olsa da şu an bile oldukça düşük fiyatlara satılıyor.

13.Yoğun Deprem Yaşanıyor

Alaska’da her yıl 7 ile 8 şiddetinde deprem oluyor. 13 yılda bir de 8’in üstünde deprem görülüyor. Dünyada kaydedilen en büyük 2. deprem de Alaska’da yaşandı. 1964 yılında gerçekleşen bu deprem, 9.2 şiddetinde ve 4.5 dakika sürdü.

14.Yoğun İşçi Göçü Alıyor

Alaska, balık ve petrol endüstrisi ile ön plana çıkmış bir eyalettir. Balık Ayıklama işinde çalışan işçilere aylık ortalama 5.000 Amerikan Doları, petrol sahalarında çalışan işçilere ise aylık 10.000 Amerikan Doları veriliyor. Alaska’da Yaşayan Türkler de genellikle balık ayıklama fabrikasında çalışıyordu. Türkler eskiden Work and Travel ile gelip Alaska’da çalışıyordu. 2012 yılından sonra balık fabrikalarında çocukların çalışması yasaklandı.

15.İnsanlar İşe Yürüyerek Gidiyor

Alaska’da birçok insan işine yürüyerek gidiyor. ABD’de yürüyerek işe gitme oranı en fazla Alaska’dadır. En büyük nedeni arazi ve iklim nedeniyle yerleşim bölgelerinin birbirine yakın olmasıdır.

16.Erkek Oranı Çok Fazla

Yoğun işçi göçü nedeniyle erkek oranı kadına göre daha fazladır. Amerika’dan ve farklı ülkelerden birçok erkek para kazanmak için Alaska’ya gidiyor. Erkek oranı fazla olduğu için kadın seks işçi sayısında artış görülüyor. Bu kadınlarında yaşları genellikle yüksek oluyor.
Alaska’da Gece Olmuyor Mu?
Alaska’nın büyük bölümünde Mayıs’ın sonu ile Temmuz’un sonu arasında güneş batmıyor. Bir kısmı Kuzey Kutup Dairesi içinde yer alan Eyalette 6 ay gece 6 ay gündüz yaşanıyor.
Alaska Yazın Kaç Derece?
Alaska yaz aylarında 4 ile –15 derecelerinde gözlemleniyor. Sıcaklığı en fazla 8 derece gözlemlenen Alaska’da küresel ısınma yüzünden sıcaklığın artacağı ve bazı canlıların nesli tehlikede olacağı düşünülüyor.

Alaska’da Evler Nasıl Isınır?

Alaska’daki evlerin çoğu odun şöminesinde ısınıyor. Birçok müstakil ev şömine kullanıyor. Az sayıda olan apartman binaları soba ya da doğal gaz ile ısınıyor. Şömineli evler Alaska’da çok olduğu için birçok insanı kendisine çekiyor.

Alaska’da Kaç Tane Şehir Var?

Alaska’da 143 şehir bulunuyor En önemli 20 Alaska şehri şunlardır;
İsim Nüfus
Juneau (Alaska Başkenti) 30,987
Anchorage 272,687
Fairbanks 31,324
College 11,800
Sitka 8,986
Ketchika 7,810
Knik – Fairview 7,500
Kenai 7,400
Lakes 7,000
Kodiak 6,300
Kalifornsky 6,100
Bethel 6,000
Wasilla 5,500
Eielson 5,400
Douglas 5,300
Tanaina 4,900
Meadow Lakes 4,800
Sterling 4,200
Barrow 4,000
Palmer 4,000

Alaska’ya Nasıl Gidilir?

Alaska Kuzey Kutbu bölgesinde bulunduğu için özellikle kış aylarında ulaşım zor olabilir. En kolay uçak ve gemi ulaşım yolları ile gidilebilir. Uçak ile seyahat yapmak isterseniz 3 aktarma ile 18 saat sürer. Alaska Amerika Birleşik Devletleri’nin olduğu için ABD vizesi almanız gerekir. Türkiye’den Alaska’ya gitmenin diğer yolu da Seattle’a uçak bileti alıp Alaska için düzenlenen gemi turlarına katılabilirsiniz.

Alaska Para Birimi Nedir?

Alaska para birimi Amerikan Doları’dır. Alaska ABD’den ayrı olsa da Amerika’nın eyaletlerinden biridir. Alaska nüfusu az ve soğuk olduğu için diğer eyaletler kadar popüler olmamasına rağmen iş için Alaska’ya göçmenlik son zamanlarda arttı.

Alaska Dini Nedir?

Alaska dini nüfusunun %78’i Hristiyan, geri kalan büyük bölümü ateist küçük bir bölümü de Müslümanlığa ve yerel dinlere inanılıyor.

Alaska Dili Nedir?

Alaska’nın resmi dili İngilizce’dir. Alaska’da Eskimo dili ve İspanyolca da konuşuluyor. Alaska yerli dil araştırmasına göre 124.000 Eskimolu’dan 85.544 kadarı anadilini konuşabiliyor. Eskimo dili ve Na-Dene dili kaybolmaya yüz tutmuş diller arasında yer alır.. Alaska’da konuşulan diller şunlardır;
⦁ İngilizce,
⦁ İspanyolca,
⦁ Eskimo dili,
⦁ Aleutça,
⦁ Sibirya Yupikçesi
⦁ Alaska Yukipçesi,
⦁ Nuniva Yupiçesi,
⦁ İnyupikçe

Alaska İçin En Uygun Seyahat Tarihi

Alaska Kuzey Kutbu’nda yer aldığı için hava şartları soğuk ve çetindir. Haziran ve Ağustos gibi aylar daha serin olduğu için yazın gitmek mantıklı bir tercih olur. Kış aylarının bazı dönemlerinde Fırtına gibi nedenlerden dolayı ulaşım şartları zor olur. Yine de kış aylarında seyahat etmeyi tercih ederseniz Giedwood bölgesinde ve Anchorage bölgesinde kayak yapabilir ve kuzey ışıklarını görebilirsiniz.

Alaska’nın Bitki Örtüsü ve Doğal Yaşamı Nasıl?

Dünyanın en soğuk yerlerinden biri olan Alaska’da bitki örtüsü oldukça geniştir. Çimen, diken ve kara yosun gibi küçük bitkilerden oluşan tundra iklimi bölgeye hakim olsa da Alaska topraklarının yaklaşık %30’u ormanlardan oluşur. Ladin, karaçam, kayın ve akçakavak ağaçlarından oluşan orman birçok yabani hayvana da ev sahipliği yapıyor. Kurt, Alaska ayısı, kodiak ayısı, boz ayısı siyah ayı, misk sığırı, ren geyiği, kara kuyruklu geyik, Alaska geyiği, kızıl tilki, bizon, çakal, kel kartal, kirpi, tavşan, büyük boynuzlu baykuş, vaşak ve dağ keçisi gibi birçok hayvan yer alıyor.
Alaska, petrol dışında en büyük gelir kaynaklarından biri de balıkçılıktır. Alaska’nın sularında somon, ayı balığı, ırmak alabalığı, karides, kral yengeç, midye, kalkan balığı ve Alaska karabalığı gibi birçok tür yer alıyor.

Alaska’nın Ekonomisi Nasıl?

Alaska’da zengin petrol yatakları, doğal gaz ve altın rezervleri bulunuyor. Doğal gaz ve altın kaynakları önemli bir gelir sağlasa da Alaska gelirinin %85’ini petrolden karşılıyor. Tüketilebilir kaynakların dışında balıkçılık, turizm ve ormancılıktan da gelir elde ediyor.

Alaska’nın Kültürel Yapısı Nasıl?

Alaska’nın iklim yapısından dolayı nüfusunun az olması, insanların birbirine daha sıkı kenetlenmesine ve birbirine yardım etmesine neden oluyor. Yerleşim alanları diğer bölgelere bakıldığında daha küçük olduğu için insanlar birbirini tanıyor, güveniyor ve yardım ediyor. Alaska’nın zorlu iklimi ve büyük ormanı nedeniyle kayıp oranları oldukça fazla olması ve Amerika’nın diğer eyaletlere göre suç oranı daha fazla olması Alaska’nın kötü yanlarından biridir. Suç sıralamasında Alaska 100.000 kişiden 804 kişi ile suç oranında başı çeken eyalet olsa da diğer eyaletlere göre nüfus farklılığı bulunur.
Bölge halkı doğayı sevdiği gibi korumayı da istiyor. Alaska’da bitkilerin koparılması, insanların sebepsiz zarar verilmesi kesinlikle yasak. İnsanlar, Alaska doğasının kıymetini bildiği ve kendisine gelir kazandırdığı için bu konuda çok hassaslar.

Alaska’nın Mutfak Kültürü Nasıl?

Alaska’nın mutfak kültürü ağırlıklı olarak deniz ürünlerinden oluşur. tütsülenmiş somon, köri soslu somon, hint baharatlarıyla aromalandırılmış somon gibi birçok çeşitleri bulunuyor. Somon dışında kral yengeci, karides ve midye gibi ürünlerde sıklıkla tüketiliyor. Balık dışında av hayvanları arasında ren geyiği eti de sıklıkla yemeklerde kullanılıyor. Tarım yapmak pek mümkün olmadığı için genellikle et ağırlık besin tüketilse de Alaska’nın meşhur böğürtlenleri de tüketilen besinler arasında yer alıyor. Alaska’ya özgü, somon böğürtleni sarı ve turuncu rengi bulunuyor.

Alaska’nın Gece Hayatı Nasıl?

Alaska’da yaşayan insan sayısı oldukça az olduğundan eğlenmek için eyaletin en kalabalık şehri olan Anchorage gidilmesi gerekir. Eğlence anlayışı birçok kişiye göre değişse de Alaska’da sakin canlı müzik eşliğinde alkol tüketimi bulunuyor. The Great Alaskan Bush Company, Mad Myrna’s Alaska’da en bilindik eğlence mekanıdır.

Alaska’da Nerede Konaklanmalı?

Alaska’nın soğuk iklimine rağmen her yıl 1milyon turist geliyor. Bölgedeki otel, motel ve pansiyonların geneli güvenli, ekonomik ve konforludur. Alaska’da en rahat oteller Ketchikan, Haines ve Anchorage şehirlerinde yer alıyor.

Alaska Ülke Mi?

Alaska Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı bir eyalettir. Birçok kişi Alaska’yı ülke sanmasının nedeni ABD’nin en büyük eyaleti olmasıdır. Alaska’nın yüz ölçümü 1.732.000 km²’dir. Kısaca Alaska ülke değil Amerika’nın bir eyaletidir.

Alaska Vize İstiyor Mu?

Alaska Amerika’ya bağlı bir eyalet olduğu için vize gerekir. Alaska’ya gitmek isteyen kişiler Amerika’nın şartlarına uyması ve vizesini almalıdır. Alaska’ya Work and Travel ile gitmek eskiden daha kolaydı. Yeni kanunlara göre üniversiteli gençler, Alaska’da balıkçılık gibi ağır işlerde çalıştırılmıyor.

Alaska yaşam belgeselleri arayanlar bu videoyu izleyebilir;

İlginizi çekebilir; Japonya Dili Ne?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir