Makale düzenleme programı, yapay zeka destekli olarak çalışarak makalelerdeki hataları bulmaya ve düzeltmeye olanak sağlayan özel yazılımdır. Bu kapsamda farklı makale türleri bu programların hizmetine başvurmak için uygun niteliğe sahip olabilmektedir. Bunlar arasında:
- Bitirme çalışmaları
- Tez çalışmaları
- Bilimsel makaleler
- Akademik yazın ürünleri
gibi teknik bilgi ve destek içeren türler sayılabilmektedir. Bu tür makalelerde el emeğiyle yazım oldukça önemlidir. Bunun yanında yapay zekanın yardımına başvurmak da pek çok kişinin tercih ettiği bir yöntemdir. İnsanların gözünden kaçabilecek hatalar, yapay zekanın radarından kaçamaz. Akademik makale düzenleme amacıyla bu tarz programlara başvurulması doğal kabul edilmektedir. Yazım ve imla hataları, özne yüklem uyumsuzluğu gibi önemli hatalar bu sayede kolayca tespit edilebilmektedir.
Bunun yanında akademik makalelere uygulanan bir başka program türü ise paraphrasing yapan uygulamalardır. Yapay zeka programına yapıştırılan bir metnin benzer bir versiyonu yaratılmaktadır. Bu tarz uygulamalar, ancak yapılan çalışmaya destek amacıyla kullanılabilmektedir. Bu şekilde elde edilen metinlerin yayınlanması veya teslim edilmesi etik olmamaktadır.
Makale Düzenleme Programı Ne İşe Yarar?
Makale düzenleme programı ücretsiz veya ücretli olabilir. Genelde benzer özellikler göstermekte ve benzer işlevlere sahip olmaktadırlar. Bu programlarla elde edilebilecek fonksiyonlar:
- İmla hatalarını bulma ve düzeltme
- Tekrar eden kelimeleri tespit etme
- Yazım hatalarını bulma ve düzeltme
- Özne-yüklem uyumsuzluğu gibi hataların tespiti
- Bir makalenin benzerini oluşturabilme
- Sıfırdan bir makale yaratabilme (akademik tarz için uygun değildir)
- Makale düzenleme ücretleri tahsis edilmeden düzenleme yapmanıza olanak sağlar.
Makalenin Dergiye Göre Düzenlenmesi Nasıl Olur?
Makale düzenleme hizmeti, makalenin yazım ve anlatım yönünden hazır olmasından sonra gerçekleşecek bir dizi teknik işlemi içermektedir. Yazı boyutları, sayfa kenar boşlukları ve satır araları gibi birçok detay, yayınlanacak dergiye göre şekillenmektedir. Bu kapsamda aşağıdaki konularda makalenin dergiye düzenlenmesi gerekir:
- Kapak sayfası
- Giriş-Gelişme-Sonuç Bölümleri
- Kaynakça/Referanslar sayfası
- Yazı puntoları
- Kenar boşlukları
- Satır aralıkları
- Metin için atıflar
Makaleyi Yeniden Yazma Nasıl Yapılır?
Online olarak hizmet veren çok sayıda makaleyi yeniden yazma programı vardır. Bu programları kullanarak hazır yazılmış olan bir makalenin benzerini oluşturabilirsiniz. Makaleleri anlamak veya farklı bir dille değerlendirmek açısından kullanışlı bir seçenektir. Bu amaçla aşağıdaki uygulamalara başvurmak mümkündür:
- Editpad
- Pre Post SEO
- Rewrite Guru
- Paraphraser IO
- Enago
Hangi Yapay Zeka Makale Yazabilir?
İnternet üzerinden hizmet veren çok sayıda yapay zeka ürünü, makale yazabilme becerisine sahiptir. başında ise ChatGPT gelmektedir. Aynı zamanda çoğu yapay zeka sitesi de yine ChatGPT’nin altyapısını kullanmaktadır. Bunun yanında makale yazma becerisine sahip yapay zeka uygulamaları:
- ChatGPT
- Bard
- Ai
- Wribi
Bunlar dışında kalan hemen tüm makale yazabilen programlar ChatGPT tarafından sunulan altyapı üzerine kurulmuştur. Bu sebeple de farklı bir arayışına girmeye gerek bulunmamaktadır. Son olarak bu tarz programların akademik makaleler için uygun olmadığını, bilgilendirme amaçlı yazılara uygun olduğunu da belirtmek gerekir.
Göz Atabilirsiniz: Alaska’da Yaşam